Akimirkos, Naujienos

Miežaičių vaikai stovyklavo jau penktą kartą

Jau penktus metus asociacija „Miežaičių kaimo bendruomenė“ dalyvavo vaikų vasaros poilsio programų rėmimo konkurse. Šiemet pateikėme paraišką vaikų dienos vasaros stovyklai „Vasara 2017“. Radviliškio rajono savivaldybė stovyklai skyrė 300 eurų paramą. Stovykla organizuota birželio 19–23 dienomis, joje dalyvavo 20 Miežaičių kaimo bendruomenės vaikų.

Pirmąją stovyklos dieną vyko atidarymo šventė, kurioje sveikinimo žodį tarė bendruomenės pirmininkė Lina Dikavičienė. Šiųmetinė stovykla „Vasara 2017“ – jau penktoji, jubiliejinė, todėl atidarymo dieną žiūrėdami skaidres stovyklautojai prisiminė prieš tai buvusiais keturias stovyklas. Prisiminimai vaikams sukėlė daug teigiamų emocijų. Skaidres surinko ir sudėjo stovyklos savanorė Kristina Volkovaitė.

Po skaidrių peržiūros vaikai piešė ir karpė įvairias gėlytes, kuriomis papuošė stovyklos aplinką. Kūrė stovyklos taisykles. Po pietų vyko stovyklautojų krikštynos. Kad taptų tikrais stovyklos dalyviais, vaikai turėjo įveikti nemažai sudėtingų ir linksmų užduočių.

Antroji diena stovykloje prasidėjo išvyka į Skėmius. Stovyklautojai dalyvavo edukacinėje programoje „Skėmių traktierius“, kurio šeimininkės išradingai supažindino su traktieriaus veikla senovėje. Vaikai sužinojo, kad čia buvo galima gauti pavalgyti, pailsėti, pailsinti ar pakeisti arklius ir pernakvoti, kad nuo senų laikų prie pagrindinių Lietuvos kelių tam tikrais atstumais stovėjo tokios pakelės užeigos – traktieriai, aptarnaujantys keleivius, kuriais naudojosi ir privatūs keliautojai, ir pašto tarnybos, ir valstybės pasiuntiniai, ir kariuomenės daliniai.

„Skėmių traktieriuje“ stovyklautojai išgirdo ne tik įdomių pasakojimų, bet patys gamino ir kepė pačius skaniausius, kvepiančius įvairiausiais prieskoniais meduolius – tokius, kurių ragavo pats Rusijos imperatorius Aleksandras I su pačia. Programos pabaigoje šeimininkės visus pavaišino skania, žolelėmis kvepiančia arbata ir meduoliais. Atsisveikinome su traktieriumi lydimi gražios akordeono melodijos.

Išaušęs trečiosios dienos rytas žadėjo ne mažiau įspūdingą dieną. Ji buvo skirta atkurtos Lietuvos valstybės šimtmečiui paminėti. Šios dienos tikslas – saugoti istorinę atmintį, ugdyti vaikų patriotiškumą ir pilietinį aktyvumą.

Stovyklautojai iškarpė šimtą geltonų, žalių ir raudonų gėlyčių, iš kurių stovyklos kieme sudėjo skaičių „100“. Paskui stovyklos dalyviai entuziastingai išsiruošė į žygį. Ryžosi įveikti 15 kilometrų atstumą ir pasiekti Mažuolių miške esantį paminklinį akmenį, žymintį šioje vietoje įrengtą partizanų bunkerį. Jame 1944 metų pabaigoje – 1945 metais buvo Radviliškio valsčiaus partizaninio judėjimo užuomazga, kurios iniciatoriais ir organizatoriais buvo Juozas Paliūnas–Rytas, Juozas Mingilas (Mingėlas)-Vilkas, Petras Mickus–Zubrys.

Stovyklautojai aplankė ir paminklą partizanams, žuvusiems už Tėvynės laisvę, esantį Miežaičių kaime. Prie paminklų vaikai uždegė žvakutes, padėjo savo iškarpytų rugiagėlių. Kupini įspūdžių pavakare vaikai išskubėjo namo.

Ketvirtą stovyklos dieną vaikų laukė išvyka į Pakruojo dvarą. Dvare stovyklautojai dalyvavo istorinėje edukacinėje programoje „Dvariškas gyvenimas – Špyga taukuota“. Prie pagrindinių dvaro rūmų vaikus pasitiko pats Tadas Blinda. Jis papasakojo įdomiausiais dvaro istorijas, parodė dvaro teritoriją.

Vaikai aplankė vienintelį Lietuvoje baudžiavos laikų bausmių muziejų, kuris ne vienam sukėlė per odą bėgančius šiurpuliukus. Po programos visiems dalyviams įteikti „Jaunojo dvariškio liudijimai“.

Net nepajutome, kaip priartėjo paskutinioji stovyklos diena. Šią dieną buvo surengtas estafečių turnyras. Stovyklautojai išbandė save įvairiose linksmose estafetėse, atliko daug įvairių užduočių. Vaikams buvo įteikti stovyklautojų diplomai. Dieną vainikavo penktosios vaikų dienos vasaros stovyklos uždarymo jubiliejinis pyragas.

Norime padėkoti Radviliškio savivaldybės administracijai už skirtas lėšas vaikų dienos stovyklai. Už skirtą paramą dėkojame kavinei „Linda“, Daugėlaičių kaimo ūkininkui M. Jasiukaičiui, „Kretingos maistui“ bei bendruomenės nariams, kurie prie stovyklos organizavimo prisidėjo savo geranoriška veikla bei darbu.

Asociacijos „Miežaičių kaimo bendruomenė“ informacija

 

Rekomenduojame kitas naujienas



Rašyti komentarą