Akimirkos, Naujienos

Vaikų vasaros stovykla „Visi kartu“ Miežaičiuose

Jau tapo tradicija asociacijoje „Miežaičių kaimo bendruomenė“ organizuoti vaikų dienos vasaros stovyklas bendruomenės vaikams. Šiais metais bendruomenė gavo finansavimą projekto „Miežaičių kaimo bendruomenės aktyvinimas ir stiprinimas, mažinant socialinę atskirtį“ įgyvendinimui. Prie projekto prisidėjo ir Radviliškio rajono savivaldybė. Dalį laimėtos pinigų sumos bendruomenė skyrė vaikų stovyklai „Visi kartu“. Stovykla vyko birželio 26–30 dienomis. Joje dalyvavo 32 vaikai, dauguma jų – socialiai remtini.

Pirmąją stovyklos dieną vyko atidarymo šventė, kurioje sveikinimo žodį tarė bendruomenės pirmininkė Lina Dikavičienė. Į atidarymo šventę atvyko Radviliškio seniūnijos seniūnas V. Tamošiūnas, kuris atvežė dovanų tinklinio kamuolį. Stovyklos dalyviai susitiko su talentingu Radviliškio krašto žmogumi, LR seimo nariu V. Juozapaičiu. Svečias vaikams ir į susitikimą atvykusiems jų tėveliams ir seneliams papasakojo apie savo vaikystę, paauglystės išdaigas bei kelią į didžiąją sceną. Po pietų vyko stovyklos dalyvių krykštynos: stovyklautojai turėjo įveikti nelengvas organizatorių sugalvotas užduotis ir tik tada gavo stovyklautojo vizą, kūrė dainą, stovyklos taisykles.

Antrąją dieną į bendruomenės namuose veikiančią vasaros stovyklą atvyko Radviliškio visuomenės sveikatos biuro specialistas Žygimantas Žiaurys. Jis stovyklos dalyviams organizavo rytinės mankštos užsiėmimą. Toliau užsiėmimus su stovyklautojais tęsė tautodailininkai J. ir D. Kurmanskiai. Jie supažindino vaikus su molio savybėmis ir dirbiniais bei vienu seniausių amatu – keramika. Dalyviai patys pabandė nusilipdyti įvairių indų, suvenyrų. Pagamintiems lipdiniams reikėjo išdžiūti ir tik tada juos buvo galima glazūruoti, todėl tautodailininkai su stovyklos dalyviais ir kaimo gyventojais bendravo net keturis kartus. Buvo populiarinami senovės amatai, žmonės bendravo, leido laiką kultūringoje aplinkoje. Atvykę tautodailininkai džiaugėsi skatinama vaikų saviugda, plečiamu akiračiu bei vaikų ir jų tėvelių buvimu kartu. Susitikimas tęsėsi ir po pietų. Molio ir glazūros reikalingų veikloms vykdyti bendruomenė įsigijo už projektines lėšas.

Išaušęs trečiosios dienos rytas žadėjo ne mažiau įspūdingą dieną. Visų stovyklos dalyvių bei jų tėvų laukė išvyka į Anykščius. Dalyvavome edukacinėje duonos kepimo pamokoje „Duonelė kasdieninė“. Vaikai ne tik susipažino su duonos kepimo tradicijomis, bet ir savo rankomis galėjo suformuoti duonos kepalėlį, kurį parsivežė namo. Dar aplankytas Arklio muziejų, susipažinta su senovės amatais: audimu, kalvyste bei peilių dirbimu. Didelį įspūdį kelionės dalyviams paliko aplankytas pažintinis Lajų takas – visi gėrėjosi gražiomis Anykščių apylinkėmis. Stovyklautojai išbandė ir linksmąsias Anykščių rogučių trasas. Kupini įspūdžių vakare vaikai išskubėjo namo.

Ištvermės išbandymas stovyklautojų laukė ketvirtą dieną. Į bendruomenės namuose veikiančią vasaros stovyklą atvyko LŠS Radviliškio I šaulių kuopos jaunieji šauliai ir jų vadas P. Sluckus. Stovyklautojams svečiai papasakojo apie jaunųjų šaulių veiklą, pademonstravo filmuką. Stovyklos dalyviai išbandė įvairius rikiuotės, fizinius pratimus. Buvo skatinami patriotizmo, pilietiškumo jausmai.

Vaikai net nepajuto, kaip priartėjo paskutinioji stovyklos diena. Ji prasidėjo daug įspūdžių žadančia kelione į Klaipėdą. Į ją vyko vaikai kartu su tėveliais bei seneliais. Stovyklautojai aplankė jūrų muziejų, delfinariumą, kuriame stebėjo nuostabų delfinų pasirodymą, Daug gerų įspūdžių vaikai patyrė aplankę nuostabų Olando kepurės skardį, susipažinę su nuostabia lietuviška gamta. Dieną vainikavo maudynės Baltijos jūroje.

Dėkojame Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, Radviliškio savivaldybės administracijai už skirtas lėšas vaikų dienos stovyklai. Ačiū tautodailininkams J. ir D. Kurmanskiams už įdomias lipdymo iš molio pamokas bei LŠS Radviliškio I šaulių kuopos jauniesiems šauliams ir jų vadui P. Sluckui, ačiū bendruomenės nariams, kurie prisidėjo savo geranoriška veikla bei darbu. Lietuvos partizanų vadams, muziejų – bunkerį, kuriame buvo pasirašyta Lietuvos
Birželio mėnesį Miežaičių kaimo bendruomenėje virė darbas. Buvo organizuota ne tik neišdildomų įspūdžių palikusi vaikų dienos vasaros stovykla „Visi kartu“, bet ir už skirtas lėšas įsigyti ir pastatyti du nauji krepšinio stovai, atnaujinta vaikų žaidimų aikštelė bei supynės. Prie įvažiavimo į bendruomenės namus atnaujintas gėlynas ir pastatytas žymuo „Sveiki atvykę“. Prie šių darbų atlikimo prisidėjo geranoriški bendruomenės talkininkai.

Asociacijos „Miežaičių kaimo bendruomenė“ informacija

 

 

Rekomenduojame kitas naujienas



Rašyti komentarą